Dietetyka

Photo by Andres Ayrton on Pexels.com

Według wielu badań, w społeczeństwach charakteryzujących się wysokim rozwojem cywilizacyjnym, najczęstszą przyczyną chorób i śmierci są choroby wynikające z zaburzeń przekształceń metabolicznych. Wykazano, że jedną z zasadniczych przyczyn powstawania cukrzycy, miażdżycy czy chorób nowotworowych, jest dieta oparta na wysokokalorycznych pokarmach zawierających tłuszcze i białka.

Na uczelniach prócz ujęcia medycznego, duży nacisk kładziony jest dziś na znajomość produktu żywnościowego.

Dietetyka jest dziedziną zajmującą się tworzeniem i weryfikacją zasad żywienia. Nauka ta bada też biochemiczne podstawy żywienia, jak i psychologię żywienia.

A przy tym do dietetyki wlicza się także technologię gastronomiczną, czyli sztukę sporządzania i podawania posiłków w atrakcyjny dla odbiorcy metodę. Dziedzina ta zgłębiana i poszerzana jest na uczelniach medycznych i rolniczych, gdzie stanowi ona osobny kierunek lub specjalizację.

Dietetyka dostarcza treści do opracowywań zasad zdrowego odżywiania, jednakże medycyna leczy skutki złych nawyków żywieniowych. Dietetyka także wykorzystywana jest w dietoterapii, czyli wspomaganiu odchudzania odpowiednią dietą.