Zielona dieta

wegeDieta wegetariańska ma tylu zwolenników, co przeciwników. Ci ostatni twierdzą, że niejedzenie mięsa prowadzi do poważnych niedoborów poszczególnych witamin oraz innych składników mineralnych. Panuje obiegowa opinia, że wszyscy wegetarianie cierpią na permanentną niedokrwistość, co oczywiście jest wierutną bzdurą.

Zdrowy rozsądek to podstawa.

Podobnie jak w każdej innej diecie w diecie wegetariańskiej najważniejsze jest urozmaicenie. Jeśli nie mamy doświadczenie z układaniem zdrowego jadłospisu warto zasięgnąć porady specjalisty. Dietetyk przynajmniej na początku da nam wskazówki, czym można zastąpić mięso.
Aby organizm mniej drastycznie zniósł zmianę stylu żywienia lepiej stopniowo rezygnować z pokarmów mięsnych. Wtedy o wiele łatwiej będzie nam się dostosować do nowego stylu życia.

Co powinien jeść każdy wegetarianin?

Jak wcześniej wspominano dieta powinna być zawsze układana indywidualnie. Jednak są takie składniki, które powinny znaleźć się w spiżarni właściwie każdego z nas.
Po pierwsze warzywa strączkowe. Dzięki nim uzupełnimy poziom białka w naszym organizmie. Możemy jeść różne gatunki fasoli, grochy. Sztandarowym produktem jest tofu, czyli serek wykonany z ziaren soi. Można jeść go na bardzo wiele sposobów zarówno na słodko jak i na słono. Każdy wegetarianin powinien polubić warzywa, które pomogą mu uzupełnić poziom, żelaza we krwi. A więc szpinak, brukselka, buraczki czy kasze powinny często gościć na wegetariańskim stole.

Dzięki dobrze zbilansowanej diecie wegetariańskiej uda nam się zachować zdrowie na długie lata.